Wat doen we?

Rumina is een kleinschalig melkveebedrijf met een groot hart voor dieren. Een kleine kudde Jersey koeien bezorgt ons iedere dag verse  melk die we zelf verwerken tot verschillende zuivelproducten. 

Bij de keuze van onze dieren selecteerden we op het A2A2 eiwit. Dit is een variant van het melkeiwit waardoor deze melk voor veel mensen beter verteerbaar is. 

De zorg voor de dieren komt op de eerste plaats. Een koe mag bij ons koe zijn. Ze maakt deel uit van een kudde die haar eigen hiërarchie bepaalt, we respecteren de moederband door het kalf niet bij de moeder weg te halen en onze koeien zijn gehoornd, of beter gezegd, niet onthoornd.

Ook bodem en gewas krijgen de nodige aandacht. Want in feite is een gezonde en levende bodem het begin van een heerlijke kaas. Onze graslanden worden biologisch beheerd. Beetje bij beetje groeien we naar een systeem waarin landbouw, veehouderij en natuur samenwerken.

 

 

En iets over de boerin?

Ik verstop me nogal graag tussen m'n koeien :) Ik ben Freija en zot van dieren voor zolang ik al besta. Op m'n twintigste ging ik gedurende een half jaar in Noorwegen op een boerderij werken, een klein bedrijf met 20 melkkoeien. Daar is de vonk overgeslagen. Tot over m'n oren was ik verliefd op die rustig herkauwende viervoeters. Maar ook verliefd op het boerenleven, de dagelijkse routine die mij nooit tegenstak, het werken in en met de natuur, de intieme band die je met de dieren ontwikkelt,... Dit is wat ik altijd zou willen doen. Maar in Noorwegen blijven, bleek geen optie. En hier in dichtbevolkt Vlaanderen leken de boerderijen in de verste verte niet op die van Noorwegen. Ik ben dan nog een half jaar in IJsland gaan boeren, op een al even sympathiek bedrijfje. En ook in eigen land heb ik een hele tijd op een groot melkveebedrijf gewerkt, al bleek dat niet echt te passen bij wie ik ben. Maar wat dan wel?

Intussen was ik samen met (boer) Hans verhuisd naar een boerderijtje in Hombeek, iets minder idyllisch dan Noorwegen of IJsland (al kom je met wat verbeeldingskracht soms ver). In 2019 startte ik met de opleiding biologische landbouw bij Landwijzer. Daar heb ik veel geleerd, mooie bedrijven gezien, interessante boeren en boerinnen ontmoet en vooral, gezien hoe het ook anders kan.

Dankzij mijn opleiding en de steun van mijn stageboeren, familie en vrienden kocht ik in 2021 mijn eerste koeien aan. Een grote stap, maar wat geniet ik ervan! Intussen kreeg de eerste koe haar kalf. De trein is vertrokken en ik heb geen idee waar die zal stoppen:)